KAYSERİ ÇOCUK VE GENÇLİK KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU
EĞİTİM BİRİMİ

Hükümlü ve tutukluların maddî ve manevî kalkınmaları için eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerekliliği ve yararı bütün dünyaca kabul edilmiştir. Bu faaliyetler, en etkili iyileştirme aracı olduğu kadar, kurum rejiminin gerektirdiği disiplin ve düzene en iyi uyan yaşayış sistemidir.
   
    Eğitime yönelik çalışmalardan beklenen; hükümlü ve tutukluların doğru davranış, tutum ve alışkanlıkları benimseyerek, yeniden suç işlemelerini önleyecek ahlâkî değerler kazanmalarını sağlamak, kurum hayatını normal hayata yakınlaştırarak, bu kişilerin salıverilmelerinden sonra topluma uyumlarını kolaylaştırmak ve dış olaylara, tahriklere karşı sabırlı, dayanıklı ve soğukkanlı hâle getirmektir.
   
    Bütün hükümlü ve tutukluların, meslekî eğitim, yaratıcı ve kültürel faaliyetler, bedensel eğitim, spor, sosyal eğitim ve kütüphane tesislerini ihtiva edecek şekilde tasarlanmış bir eğitime sahip olması sağlanmaktadır.

    Ceza infaz kurumlarında eğitim; kişinin sosyal, ekonomik ve kültürel şartlarını akılda tutarak onu bir bütün hâlinde geliştirmeyi hedeflemektedir.

    Hükümlü ve tutukluların, eğitimin bütün yönlerine aktif olarak katılmasını teşvik etmek için her türlü çaba gösterilmektedir. Meslekî eğitim, bireyin daha geniş olarak geliştirilmesine olduğu kadar, iş piyasasındaki ihtiyaçlar da dikkate alınarak düzenlenmektedir.
   
    Hükümlü ve tutuklular kurumda bulunan kitap ve dergiden haftada en az bir kez, değiştirebilerek yararlanmaktadırlar.
  
    Hükümlü ve tutukluların beden eğitimi çalışmaları yapmaları ve spor faaliyetlerine katılmaları teşvik edilmekte olup isteyen kurum açık ve kapalı spor salonlarından belirli plan çerçevesinde yararlanmaktadır.
   
    Yaratıcı ve kültürel faaliyetlere önemli bir rol verilmektedir. Bu faaliyetler çerçevesinde bilgi yarışması, münazara, satranç ve dama turnuvaları düzenlenmektedir.
 
   Eğitim faaliyetlerinde, kurum dışından da destek alınmakta olup bu kurumlar başlıca Türkiye İş Kurumu, Halk Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Üniversiteler, İl Halk Kütüphanesi ve Çeşitli sivil toplum örgütlerinden yardım ve destek alınmaktadır. Hükümlü ve tutukluların salıverilme sonrasında da eğitimlerine devam etmeleri için Eğitim Birimince rehberlik yapılmaktadır.

  

    Bu faaliyetlerin yapılması için gerekli mali kaynak, alet, donanım ve öğretici personel temin edilmekte olup eğitim ve iyileştirme faaliyetleri aksaksız olarak sürdürülmektedir.

    Kurumumuz eğitim-öğretim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri ana başlıklar altında şöyle sıralayabiliriz:

1. Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve Öğretimi:
a. Yetişkin Eğitimi l. Kademe Okuma-Yazma Kursu
b. Yetişkin Eğitimi ll. Kademe Eğitimi
c. Açık İlköğretim Okulu
d. Açık Öğretim Lisesi
e. Yüksek Öğretim
     

2. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri

3. İş ve Meslek Eğitimi Kursları

4. Kütüphane Faaliyetleri


5. Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetler
a. Belirli Gün ve Haftalar b. Bilgi Yarışmaları
c. Konferanslar
d. Elişi Çalışmaları
e. Film Gösterimi

6. Diğer Çalışmalar
a. İdare ve Gözlem Kurulu
b. Eğitim Kurulu
c. Disiplin Kurulu